Zoeken

Stichting Historie Anderen

Vooraankondiging activiteit: filmavond Drentse geschiedenis op 9 oktober

In oktober is het de maand van de Drentse geschiedenis en dan worden overal in de gemeente (en provincie) activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is “vrouwen”.

De Stichting Historie Anderen doet ook mee. Op woensdag 9 oktober organiseren we een filmavond in Oes Stee. De film Boer/in wordt vertoond, over het veranderende leven en de rol van de boerin (met historische beelden uit de jaren ’20 t/m ’80). Na afloop zullen verschillende generaties boerinnen uit ons dorp reageren op de film en in een vraag en antwoord sessie in te gaan op de (veranderde) rol van de vrouw in het boerenbedrijf. Ook wordt archiefmateriaal van de plattelandsvrouwenvereniging tentoongesteld. Binnenkort volgt meer informatie.

Activiteit: Monumentenwandeling op 14 september

Op zaterdag 14 september is het weer open monumentendag (tegenwoordig culturele monumentendag genoemd). Op deze dag organiseert de Stichting Historie Anderen een wandeling langs verschillende monumenten en andere vermeldenswaardige plekken in het dorp.

Geïnteresseerden kunnen meelopen in de ochtend (start 10:30) of in de middag (start 14:30). De wandeling duurt ongeveer een uur à anderhalf uur. Het beginpunt is Oes Stee (deelnemers kunnen hier verzamelen voor aanvang) en het eindpunt is de historische boerderij Wiltinge (Hagenend 2), die ook opengesteld is voor bezichtiging.

Erfgoedatlas

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Aa en Hunze gewerkt aan de ontwikkeling van een digitale erfgoedatlas die in verschillende kaartlagen en themakaarten het cultuurhistorische landschap en het rijke culturele erfgoed van de gemeente op een toegankelijke wijze zichtbaar maakt.

Nieuwe toevoeging zijn de verhalen (op het moment 53), die als themakaart in de atlas zijn opgenomen. Voor het verzamelen van deze verhalen heeft de gemeente samengewerkt met onder andere Historische Verenigingen. Op diverse georganiseerde erfgoedavonden zijn er ‘dorpsverhalen’ gedeeld.  Door de bundeling van deze verhalen is een eerste aanzet gegeven om de lokale geschiedenis gebied overstijgend te delen.

Stichting Historie Anderen heeft ook meegewerkt. Onder het kopje ‘verhalen’ zijn momenteel vier verhalen uit Anderen opgenomen, afkomstig uit de historische dorpswandelingen die voor de viering van 800 jaar ontwikkeld waren (met bronnen uit ‘Vensters op Anderen’ en het Moeshapperboek).

De link naar de digitale erfgoedatlas is :   Erfgoedatlas Aa en Hunze – ook te googlen als ‘erfgoedatlas Aa en Hunze’.

Iedereen die een kort verhaal over een plek in het dorp wil delen, kan het aanmelden bij de gemeente, via EErfgoedatlas@aaenhunze.nl.

Boeken, boeken en nog meer boeken

Wist je dat wij een bibliotheek hebben met meer dan 200 informatieve boeken? Als je donateur bent, kun je een boek een maand lenen en als je geen donateur bent maar toch graag wilt neuzen in onze bibliotheek kan je een afspraak met Age maken.

Een overzicht van de boeken en hoe je er een kunt lenen, vind je hier.

boeken-lezen-series-kijken

Ken jij de drie paardenheiligen?

Nee? Kom dan aanstaande maandagavond (13 november) naar Oes Stee in Anderen! Daar geeft Henk Nijkeuter, historicus en werkzaam bij het Drents Archief, een lezing over de tradities rondom de midwintertijd.

Henk-Nijkeuter-foto-Petra-Wijnsema-RTV-Drenthe.jpg

“Tijdens de midwinter werd het begin van de winter gevierd. Drie paardenheiligen, te weten Sint-Maarten, Sint- Nicolaas en Sint Steffen staan in deze periode centraal. Op hun achtergronden en betekenis zal in deze lezing worden ingegaan. Verder wordt aandacht besteed aan de legenden over deze heiligen. In de midwinter zijn de laatste gewassen geoogst, er was voldoende geslacht om de winter door te komen en de geesten van overledenen werden geacht terug te keren naar hun voormalige woonplaats. Het was een belangrijk moment in het jaar. De midwintertijd kent van oudsher veel gebruiken, voornamelijk rond kerstmis en oud en nieuw. Alle achtergronden van het feest en de gebruiken die hier mee te maken hebben, passeren de revue. Ze worden verduidelijkt door liedjes, gedichten en verhalen die hierover vertellen. En natuurlijk vergeten we de Kerstman niet, die eigenlijk familie van de Sint is.”

Iedereen is van harte welkom in Oes Stee. De lezing is op maandag 13 november en begint om 20:00 uur. Entree is gratis en de consumpties zijn voor eigen rekening.

Succesvolle Open Monumentendag 2017

Gisteren hebben we meer dan 40 bezoekers mogen verwelkomen op onze expositie ‘de boeren, burgers en buitenlui van Anderen’. Niet alleen bezoekers uit ons dorp maar ook vakantiegangers uit een ander deel van Nederland en leden van de commissie Open Monumentendag van de gemeente Aa en Hunze.

Op de expositie hadden we ook een wat-is-dit-prijsvraag. Dit mysterieuze voorwerp hield de gemoederen bezig en een aantal mensen waagden een gokje. Was het een sigarensnijder, een hoevenbijsnijder, een takkensnijder of misschien een touwsnijder? Werd dit apparaat gebruikt om je snor te bewerken of misschien om kogels bij te snijden? Allemaal prachtige antwoorden maar de juiste zat er niet tussen. Dit apparaat is namelijk een Tarantella scheermessenslijper uit de jaren twintig. Op internet vind je het ook in deze privé-verzameling en de gebruiksaanwijzing staat op deze website.

Iedereen hartelijke dank voor jullie bezoek en enthousiaste reacties. Graag tot een volgende keer!

IMG_1192

De boeren, burgers en buitenlui van Anderen

Boeren, burgers en buitenlui is het thema van de Open Monumentendag 2017. Op zaterdag 9 september worden op verschillende locaties in de gemeente Aa en Hunze monumenten opengesteld en exposities gehouden om aan bezoekers te laten zien hoe vroeger de relatie was tussen de boeren, de burgers en de buitenlui. Een overzicht van deze locaties vind je hier.

Stichting Historie Anderen organiseert op deze dag een expositie waar we een tijdsbeeld brengen over hoe de komst van de burgers en de buitenlui ons dorp veranderde.

Iedereen is op zaterdag 9 september 2017 van 13 tot 17 uur van harte welkom op onze expositie de boeren, burgers en buitenlui van Anderen in Dorpshuis Oes Stee aan het Hagenend 4 in Anderen.

(NB: in een aantal publicaties van de gemeente staat dat onze expositie om 10 uur start. Dat is onjuist. Onze expositie is van 13 tot 17 uur.)

Boek ‘Vensters op Anderen’

Vers van de pers: het boek dat ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van Anderen is gemaakt door Age Stiksma en Hans Hilbrands.

Vensters voorzijde.jpgVensters op Anderen neemt je mee door de tijd in 30 korte verhalen. Je leest over de eerste vermelding van Anderen in een Oorkondenboek op 26 maart 1217, over rechtspraak, onderwijs, kerkgang, belastingen maar ook over een Wolvejagt in 1737, hoe men een schuur verplaatste en welke Gouden Ster er in Anderen heeft gewoond.

Het boek kost € 12,95. De verkoopprijs is exclusief verzendkosten.

Vensters op Anderen is een rijk geïllustreerd boek. De afmetingen zijn 21 x 30 cm en het telt in totaal 30 pagina’s. Je kunt het hier bestellen.

Vensters verhaal.jpg

Vensters inhoud.jpg

Dertig vensters op 800 jaar Anderen

Volgende week staat Anderen in het teken van haar 800 jarig bestaan. Dagblad van het Noorden besteedde er deze week aandacht aan.

 

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑