Stichting Historie Anderen

Vooraankondiging activiteit: filmavond Drentse geschiedenis op 9 oktober

In oktober is het de maand van de Drentse geschiedenis en dan worden overal in de gemeente (en provincie) activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is “vrouwen”.

De Stichting Historie Anderen doet ook mee. Op woensdag 9 oktober organiseren we een filmavond in Oes Stee. De film Boer/in wordt vertoond, over het veranderende leven en de rol van de boerin (met historische beelden uit de jaren ’20 t/m ’80). Na afloop zullen verschillende generaties boerinnen uit ons dorp reageren op de film en in een vraag en antwoord sessie in te gaan op de (veranderde) rol van de vrouw in het boerenbedrijf. Ook wordt archiefmateriaal van de plattelandsvrouwenvereniging tentoongesteld. Binnenkort volgt meer informatie.

Activiteit: Monumentenwandeling op 14 september

Op zaterdag 14 september is het weer open monumentendag (tegenwoordig culturele monumentendag genoemd). Op deze dag organiseert de Stichting Historie Anderen een wandeling langs verschillende monumenten en andere vermeldenswaardige plekken in het dorp.

Geïnteresseerden kunnen meelopen in de ochtend (start 10:30) of in de middag (start 14:30). De wandeling duurt ongeveer een uur à anderhalf uur. Het beginpunt is Oes Stee (deelnemers kunnen hier verzamelen voor aanvang) en het eindpunt is de historische boerderij Wiltinge (Hagenend 2), die ook opengesteld is voor bezichtiging.

Erfgoedatlas

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Aa en Hunze gewerkt aan de ontwikkeling van een digitale erfgoedatlas die in verschillende kaartlagen en themakaarten het cultuurhistorische landschap en het rijke culturele erfgoed van de gemeente op een toegankelijke wijze zichtbaar maakt.

Nieuwe toevoeging zijn de verhalen (op het moment 53), die als themakaart in de atlas zijn opgenomen. Voor het verzamelen van deze verhalen heeft de gemeente samengewerkt met onder andere Historische Verenigingen. Op diverse georganiseerde erfgoedavonden zijn er ‘dorpsverhalen’ gedeeld.  Door de bundeling van deze verhalen is een eerste aanzet gegeven om de lokale geschiedenis gebied overstijgend te delen.

Stichting Historie Anderen heeft ook meegewerkt. Onder het kopje ‘verhalen’ zijn momenteel vier verhalen uit Anderen opgenomen, afkomstig uit de historische dorpswandelingen die voor de viering van 800 jaar ontwikkeld waren (met bronnen uit ‘Vensters op Anderen’ en het Moeshapperboek).

De link naar de digitale erfgoedatlas is :   Erfgoedatlas Aa en Hunze – ook te googlen als ‘erfgoedatlas Aa en Hunze’.

Iedereen die een kort verhaal over een plek in het dorp wil delen, kan het aanmelden bij de gemeente, via EErfgoedatlas@aaenhunze.nl.

Boeken, boeken en nog meer boeken

Wist je dat wij een bibliotheek hebben met meer dan 200 informatieve boeken? Als je donateur bent, kun je een boek een maand lenen en als je geen donateur bent maar toch graag wilt neuzen in onze bibliotheek kan je een afspraak met Age maken.

Een overzicht van de boeken en hoe je er een kunt lenen, vind je hier.

boeken-lezen-series-kijken

Ken jij de drie paardenheiligen?

Nee? Kom dan aanstaande maandagavond (13 november) naar Oes Stee in Anderen! Daar geeft Henk Nijkeuter, historicus en werkzaam bij het Drents Archief, een lezing over de tradities rondom de midwintertijd.

Henk-Nijkeuter-foto-Petra-Wijnsema-RTV-Drenthe.jpg

“Tijdens de midwinter werd het begin van de winter gevierd. Drie paardenheiligen, te weten Sint-Maarten, Sint- Nicolaas en Sint Steffen staan in deze periode centraal. Op hun achtergronden en betekenis zal in deze lezing worden ingegaan. Verder wordt aandacht besteed aan de legenden over deze heiligen. In de midwinter zijn de laatste gewassen geoogst, er was voldoende geslacht om de winter door te komen en de geesten van overledenen werden geacht terug te keren naar hun voormalige woonplaats. Het was een belangrijk moment in het jaar. De midwintertijd kent van oudsher veel gebruiken, voornamelijk rond kerstmis en oud en nieuw. Alle achtergronden van het feest en de gebruiken die hier mee te maken hebben, passeren de revue. Ze worden verduidelijkt door liedjes, gedichten en verhalen die hierover vertellen. En natuurlijk vergeten we de Kerstman niet, die eigenlijk familie van de Sint is.”

Iedereen is van harte welkom in Oes Stee. De lezing is op maandag 13 november en begint om 20:00 uur. Entree is gratis en de consumpties zijn voor eigen rekening.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑