Nee? Kom dan aanstaande maandagavond (13 november) naar Oes Stee in Anderen! Daar geeft Henk Nijkeuter, historicus en werkzaam bij het Drents Archief, een lezing over de tradities rondom de midwintertijd.

Henk-Nijkeuter-foto-Petra-Wijnsema-RTV-Drenthe.jpg

“Tijdens de midwinter werd het begin van de winter gevierd. Drie paardenheiligen, te weten Sint-Maarten, Sint- Nicolaas en Sint Steffen staan in deze periode centraal. Op hun achtergronden en betekenis zal in deze lezing worden ingegaan. Verder wordt aandacht besteed aan de legenden over deze heiligen. In de midwinter zijn de laatste gewassen geoogst, er was voldoende geslacht om de winter door te komen en de geesten van overledenen werden geacht terug te keren naar hun voormalige woonplaats. Het was een belangrijk moment in het jaar. De midwintertijd kent van oudsher veel gebruiken, voornamelijk rond kerstmis en oud en nieuw. Alle achtergronden van het feest en de gebruiken die hier mee te maken hebben, passeren de revue. Ze worden verduidelijkt door liedjes, gedichten en verhalen die hierover vertellen. En natuurlijk vergeten we de Kerstman niet, die eigenlijk familie van de Sint is.”

Iedereen is van harte welkom in Oes Stee. De lezing is op maandag 13 november en begint om 20:00 uur. Entree is gratis en de consumpties zijn voor eigen rekening.